Gezinsbegeleiding

Als een jongere een vorm van autisme heeft, drukt dit vaak een stempel op het hele gezin. Het oninvoelbare gedrag, het te kort aan inlevingsvermogen, de onverwachtse driftbuien of angstaanvallen trekken een wissel op het gezin.

Alle gezinsleden zullen hun eigen manier ontwikkelen om met de jongere met autisme om te gaan. De ene broer of zus zal zich aanpassen om conflicten te voorkomen en zijn ouders te ontlasten, de andere zal eerder reageren met boosheid of zal het conflict aangaan. Weer een ander zal uit schaamte voor het opvallende gedrag geen vrienden thuis uitnodigen.

Ouders zijn vaak geneigd veel rekening te houden met hun kind met autisme om de rust in huis zo veel mogelijk te bewaren. Zo krijgt de jongere met autisme bijvoorbeeld andere taken in het huishouden of wordt er vaker een uitzondering voor hem gemaakt. Voor de andere kinderen binnen het gezin is dit niet altijd gemakkelijk. Ook spontane activiteiten die de andere gezinsleden leuk vinden, zoals op visite gaan of een dagje uit, worden vermeden omdat de jongere met autisme hier zo veel moeite mee heeft en daardoor regelmatig onbedoeld de sfeer verstoort.

Door de uiteenlopende belangen binnen een gezin is het niet gemakkelijk om een balans te vinden waarbij iedereen zich prettig voelt. Professionele begeleiding kan hulp en ondersteuning bieden bij dit zoekproces.


 

Werktijden:

Maandag       8.00u-17.00u
Dinsdag         8.00u-17.00u
Woensdag     gesloten
Donderdag    8.00u-17.00u
Vrijdag           gesloten
Weekend       gesloten

Contactgegevens

Weezenhof 3526, 6536 HB Nijmegen  Routekaart
06-41147826
Contactformulier
© Psychologenpraktijk voor autisme Nijmegen | Met gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen.